De materialen de we gebruiken in de bouw kun je in drie groepen verdelen.
Gemaakt van niet-hernieuwbare grondstoffen:
Niet hernieuwbare materialen worden gemaakt van zijn fossiele grondstoffen zoals olie. Deze putten de aarde uit en raken op. Denk aan plastic/kunststof, pir, eps, xps, pur. Als deze materialen gebruikt worden is het van belang dat ze lang mee gaan zodat ze niet vaak vervangen hoeven te worden. Het afval hiervan is ook minder goed te recyclen.
Gemaakt van hernieuwbare grondstoffen:
Het beste voorbeeld van materiaal van een hernieuwbare grondstof is hout.
Hout halen we uit duurzame bossen welke worden terug gepland.
Er zijn ook hernieuwbare grondstoffen welke een grote voetprint nalaten zoals cement. Omdat bij de productie hiervan veel hitte nodig is en dus veel gas en co2 uitstoot. Maar ze zijn onmisbaar in de bouw.
Dus op de plekken waar we dit gebruiken willen we ook dat het lang blijft zitten
Gemaakt van gerecycled materiaal:
Zowel materialen van hernieuwbare grondstoffen als niet-hernieuwbare grondstoffen kunnen worden gerecycled.
Hierbij zou je kunnen denken aan houten balken die worden hergebruikt of dakpannen die op een andere woning nog een tweede leven krijgen.
Maar ook materialen die worden verwerkt tot een nieuw product. Zo wordt het hout wat wij in de container gooien versnipperd en gebruikt voor spaanplaat of duurzame energie.
Puin wordt gebroken en gaat als verharding onder de wegen.
Maar zo wordt er ook van oude kleding isolatiemateriaal gemaakt.
Bij de keuze van materialen kijken wij altijd naar de toepassing van het materiaal.
Zolang het materiaal langer mee gaat in de bouw dan de tijd dat het duurt om terug te groeien, is het een duurzaam materiaal.
Als een boom van 40 jaar wordt gekapt voor de productie van kozijnen, dan moeten die kozijnen dus ook minstens 40 jaar mee gaan. Dan staat er weer een mooie boom klaar voor de vervanging van dit kozijn.
Zowel het gebruik van kwalitatieve en duurzame materialen als de kwaliteit van de verwerking hiervan zijn van groot belang voor een duurzame planeet.
En als deze materialen weer uit de bouw worden gehaald is het mooi dat ze verwerkt kunnen worden en niet achter blijven op een groeiende afvalberg.
Leg hout of isolatiemateriaal gemaakt van houtvezel of vlas terug in het bos en het zal vanzelf weer opgenomen worden door de natuur. Eerlijker product zul je niet vinden.